6 OK, MIÉRT FOGYASSZUK CSILLIPAPRIKÁT

 

Tudtátok?

A CHILLI CSODÁLATOS HATÁSSAL VAN A SZERVEZETRE

A chili paprika jótékony hatásai évezredek óta ismertek, tudod, mire képesek? A chili paprika legfontosabb anyagát kapszaicinnek hívják, ami a chilit forróvá teszi. Ez az anyag számos egészséges előnnyel jár, de nem mindenki szereti csípős és égető hatását. Olvassa el néhány okot, amiért érdemes mérsékelten enni chilit minden nap:

cm Az immunrendszer támogatása

A chili paprikában sok C-vitamin van, mindössze 1-2 közepes méretű paprika elegendő a napi ajánlott adaghoz. Erősíti a szervezet immunrendszerét és megvéd minket a megfázástól.

cm Az anyagcsere felgyorsulása

A chili paprika nagyon gyakran szerepel a fogyni próbáló emberek étrendjében. A chili rendszeres fogyasztása akár 20%-kal is felgyorsíthatja az anyagcserét, így ha fogyni próbálsz – mindenképpen iktasd be a chilit kedvenc receptjeid és étkezési szokásaid közé.

cm A rák megelőzése

A kapszaicin megvédi a szervezetet a ráktól. A kapszaicin molekulák a rákos sejtekhez kötődnek, és ez okozza ezen sejtek önpusztító folyamatát. Tanulmányok kimutatták a kapszaicin hatékonyságát prosztata-, tüdő-, hasnyálmirigy- és gyomorrák ellen.

cm A chili csökkenti az édesszájúságot

A paprika nagymértékben jóllakottságérzettel bír, és támogatja az emésztőrendszert. Hosszú távú használat esetén csökkenti az édes ételek iránti vágyat. Segítenek a cukorbetegeknek az inzulin normalizálásában és a vércukorszint csökkentésében. A csípős paprika nagy mennyiségben fogyasztva enyhe természetes hashajtó is. A chili paprikában található kapszaicin zsírégető hatással van, a fűszeres ételek általában csökkentik az étvágyat, és a testhőmérséklet emelésével munkára, azaz kalóriaégetésre kényszerítik a szervezetet.

cm Csökkenti a koleszterint

A kapszaicinnek van még egy kiváló képessége, a vér koleszterinszintjének szabályozására. Feloldódik, és így utólag segíti a koleszterin kiválasztását a szervezetből. Egy másik képesség a szív- és érrendszerre gyakorolt ​​hatás, melynek köszönhetően a kapszaicin csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

cm Antioxidáns és hangulatjavító

A chili paprika tele van antioxidánsokkal – C-vitaminnal és béta-karotinnal. Ennél is fontosabb, hogy nagyon pozitívak a pszichére. A szervezet úgy reagál a kapszaicinre, hogy fokozza az endorfin és a szerotonin hormonok termelését, amelyek boldogsághormonként ismertek, a chili paprika gyenge antidepresszánsként szolgálhat..

(forrás: MDPI Basel, Switzerland, Molecules 2022, 27, 898. https://doi.org/10.3390/molecules27030898  )

 

Adatvédelmi beállítások

Cookie-kat használunk a weboldal látogatásának javítására, teljesítményének elemzésére és a használattal kapcsolatos adatok gyűjtésére. Harmadik féltől származó eszközöket és szolgáltatásokat használhatunk erre a célra, és az összegyűjtött adatokat továbbíthatjuk partnereinknek az EU-ban, az Egyesült Államokban vagy más országokban. Az „Összes süti elfogadása" gombra kattintva kifejezi hozzájárulását az adatkezeléshez. Az alábbiakban részletes információkat találhat, vagy módosíthatja beállításait.

Adatvédelmi nyilatkozat

Mutasd a részleteket

Bejelentkezés